Links til spændende sites..

Programmering


Prism

Prism hjemmeside

Har du en hjemmeside, og ønsker du at gengive koderne på siden i en flot stil, med linjenumre og syntax farver, så er denne lille sag lige noget for dig. Du kan se et eksempel her på siden.

http://www.forbindelse.dk/php/

På hjemmesiden kan man få genereret både en .js og .css fil afhængigt af hvilke sprog du ønsker at kunne benytte. Der er en LANG række sprog, plus både themes og plugins du kan bruge til at krydder din webside/koder. Dette projekt er klart 5 ud af 5 mulige. Godt gået!

W3schools

W3schools.com hjemmeside

W3schools, et site med mange år på bagen. Her finder du gode referencer til mange websprog, f.eks HTML, CSS, SQL, Kan du ikke lige huske hvordan det nu er du gør noget transparent, så kan du helt sikkert finde svaret her. Hvad kan man egenligt med border I CSS? Der er nu mange LIVE eksempler hvor man kan prøve koderne af, og se resultatet med det samme, direkte på deres side/ I din webbrowser. Jeg kan anbefale dette websted kraftigt. Kender du det ikke, så besøg det næste gang du lige mangler hvilke parametere der hører til den kode du sidder med.

Scene Builder

Download Scene Builder

Arbejder du med JavaFX kan du gøre brug af dette smarte program til at opbygge et layout med. Det er visuelt og du har en værktøjskasse af komponenter du kan indsætte på dit layout. Du vil opdage hvor hurtigt du kan oprette et pænt layout.
Jeg var begyndt med Java, i en texteditor, det gik fint, men layout? - Jeg kæmpede med det men det var en masse nesting af layout typer. Så det var ikke nemt. Jeg fandt frem til Scene Builder og kunne lav et lækkert layout på meget kort tid. At JavaFX så viste sig ikke at være lige hvad jeg ville bruge ... Det var Java Swing. Men også her findes der visuelle layout managers. Jeg bruger (pt.) NetBeans IDE til Java, og hér findes der også en layout manager indbygget i IDE'et. Det ér unægteligt nemmere end "i hånden", og hurtigere.
Kort sagt; skal du bruge JavaFX til dit projekt, så prøv Scene Builder af. Skal du bruge Java med Swing, så prøv NetBeas. Dette IDE har fået sin egen plads her på siderne, og du kan læse min mening om IDE'et der.


Java FX

Om JavaFX
Om JavaFX på Amazon

JavaFX. Kort efter jeg var begyndt på at lære Java fik jeg af en eller anden grund opsat JavaFX med Scene Builder. JavaFX er til medie brug, og mit største problem viste sig at være at forbinde layout med koden. Jeg skulle lave en controller class hvilket jeg ikke fik lavet i min texteditor. Senere viste det sig dog at det slet ikke var så svært, jeg kunne lave det hele i Scene Builder. Dermed var det klart så jeg kunne begynde med koderne. Jeg er mildest sagt ikke god til koder. Jeg havde kort før dette fået begyndt på Java, men havde problemer med layout. Så jeg var hoppet på JavaFX og Scene Builder. Men mens koderne i Java var faldet mig nemmere, var JavaFX af en uvist grund sværre for mig. Og da det så også viste sig at det at skulle afspille en MP3 ikke var nemt, hoppede jeg tilbage til Java. Og fandt så NetBeans IDE for at lave layout, og jeg kunne gå igang med koderne. Og de falder mig stadig nemmere end det var i JavaFX.

Java Swing

Om Java Swing
Om Java Swing på Amazon

Jeg droppede Visual Basic efter at mine gamle, men stadig - synes jeg, gode versioner ikke længere kunne bruges, pga. (mangel på) retten til brug af komponenter. Så jeg tænkte lidt over sagen. Valget var mellem at skulle starte på C++ eller Java. Jeg valgte Java, og jeg ser gerne at jeg gjorde det rette valg. Om et par år ved jeg sikkert om det så var det rigtige valg. Men da jeg sad i juledagene og fumlede rundt med koder, havde jeg et par dokumenter, referencer til min hjælp, og en Internet forbindelse få gange i få minutter, så det var meget eksperimenterende. Jeg fik dog lavet, synes jeg selv, alt i betragtning, flere gode ting. Jeg fik prøvet meget og lært en del også. Og er nu glad for at jeg fik begyndt. Jeg har siden læst at flere mener at Java sammenlignet med C++ er nemmere for begyndere at lære. Desuden ser jeg at ting som, JavaFX og Android der begge, (og der er sikkert flere), er Java afarter. Det viser muligheder synes jeg. Swing er Java med GUI. Der findes en række komponenter man kan bruge, JComboBox, JList, JTextArea og så videre. På grund af besværligheder med at lave layout fandt jeg frem til NetBeans IDE, som også har en visuel layout manager. Med den er det hurtigt at lave et flot design, - layout, og man kan derfor koncentrere sig om koderne.

HTML

HTMLs hjemmeside
Om HTML på Amazon

Jeg er kedelig. Jeg elsker design helst uden grafik, holdt i lutter grå toner. Ja, det er HTML; og min ven CSS giver det altsammen nye muligheder. Jeg kan huske min første side der var en lang liste med snippets til Visual Basic. Dengang var det dyd at lave grafik-lette sider. Og det hænger stadigvæk ved. Okay, at jeg så simpelthen ikke dur til grafik…


CSS

CSSs hjemmeside
Om CSS på Amazon

CSS; styling af HTML. Giver mange muligheder for, og nye måder at, tilpasse sine websider på. Borders, padding og farver. Font settings. Styling af knapper og felter. Sammen med grafik er mulighederne store. En submit button er ikke det samme uden at være hvid, med en 3px double border med text i gråtonen #515151 og fonten verdana,arial,tahoma. At få et textfield til at falde med i baggrunden ved enten at lave den transperant, eller ved at sætte border til 0px og baggrundsfarven i samme farve som baggrunden. Så skulle det da lige være at give den border-bottom:1px solid #515151; og måske border-left bare for fjas. ... og for at markere at der altså er et textfelt, sæt nu folk ikke kunne finde det. :-) padding og tildels margin er et must. ..Giver lige det ekstra at kunne justere alt som man vil have det, ned i 1px's tilpasninger. Jo jeg elsker styling.

ASP classic

ASPs hjemmeside
Om ASP på Amazon

ASP classic var det føste Server Side Script sprog jeg lærte at kende. Det benyttes stadig, men om det ellers er aktivt under udvikling det ved jeg ikke. ASP kan laves med flere sprog, både Javascript og VBscript (og flere), som jeg fandt rart da jeg havde erfaring med Visual Basic. Det er et nemt sprog at lære. Jeg havde dog til at starte med et problem, jeg kunne ikke finde en server der var gratis og som kunne bruges til at udvikle siderne lokalt. Microsoft havde IIS serveren, men den fulgte ikke med den udgave af Windows jeg havde. Fanden da at skulle købe professionel udgaven for dét. Jeg fandt dog frem til en lille server der hedder; Pablos Software Solutions, Baby Web Server. Denne har enda også en ældre bror der hedder Quick ‘n Easy Web Server. Denne lille server kunne hurtigt startes, og jeg oplevede ikke at der var koder den ikke kunne håndtere. Efter nogle år med ASP Classic, tog jeg springet og gik over til PHP, og dét er en god følelse. PHP finder jeg ikke sværre end ASP Classic var dengang. Og jeg bliver stadig ved med at opdage PHP's evner. F.eks er der en lille komponent til at håndtere XML, der er en række med hvilke man kan lave f.eks en Web-mail-client, med imap, osv. Plus at der dertil er en mængde små funktioner der bare gør alt lettere. Der er mange flere brugere end til f.eks ASP Classic, og dét betyder igen at der sker meget mere på det felt. Så det eneste jeg kan sige om ASP er, farvel og tak!. Det var nemt at bruge, men nu vil jeg videre. Og måske jeg burde havde skiftet langt tidligere end jeg gjorde. På den anden side, "alt til sin rette tid".

PHP

PHPs hjemmeside
Om PHP på Amazon
PHP for begyndere (samling af snippets)

PHP er det sprog jeg arbejder mest med for tiden, og det er et rigtigt godt valg. I serversidescript-junglen var jeg af en grund started med ASP Classic. Efter nogle år skiftede jeg til PHP og her burde jeg måske nok have startet. Det er meget alsidigt, og et script sprog med mange super funktioner. Jeg finder stadig flere muligheder, og ved at der er mange i vente, som jeg glæder mig til at prøve. Der findes mange brugere af PHP, og det skaber jo en masse aktivitet omkring sproget. Det skaber også flere muligheder og nye interessante funktioner bliver skabt af den gruppe der arbejder med at udvikle sproget. Ovenfor kan du se nogle links til bla. PHP's officelle hjemmeside, men du finder også min egen side, hvor jeg stadig finder små snippets at lægge ud. Du finder listen af snippets her. Den er ment som et lille arkiv hvor begyndere i PHP kan finde eksempler på hvordan forskellige koder kan bruges.


Bitnami Stacks

Bitnami Stacks' hjemmeside

Jeg er en doven hund, så jeg finder det ikke sjovt at skulle downloade alle sourcefiler og compile dem, og installere dem når jeg nu kan få det hele i een pakket fil, med installer og hele tjavsen. Slet ikke at skulle gøre det samme på flere maskiner, og for geninstallationer. Så derfor bruger jeg Bitnami's Stacks. De første jeg prøvede var Drupal, til både Windows og Linux. Siden er Bitnami's side nærmest eksploderet. De tilbyder nu rigtigt mange stacks, og flere kommer til. LAMP stack'en, og altså en bunke andre, free og opensource webapplications. Du bør helt sikkert se denne side, der er ideer til mange spændende projekter. Og altså efter 5 minutter (inkl. download ;-) er du klar til at køre. Jeg henter nu altid mine LAMP stacks og hvis der er andet jeg vil prøve, ned fra Bitnami. Kan ikke lade være med at sige; det er da smart.
Igen et af de der brugbare websteder.

NetBeans

NetBeans' hjemmeside
Om NetBeans på Amazon

Okay. IDE, det var vist lige hvad jeg manglede. Om det så fortsat skal være NetBeans, det ved jeg ikke, jeg har kun prøvet nogle få. Af de få er NetBeans dog mit valg. NetBeans IDE indeholder en layout manager til mine Java projekter. Det er et IDE med mange muligheder. Da jeg sad, som altid, og lavede ting i hånden, i en texteditor, var jeg solgt da jeg fik prøvet et IDE med Syntax Highlighting, gutter med linje numre, og ikke mindst at kunne se hvilke parenteser der hører sammen. Hmmm. Men alle de små ting, gør samlet at det er et meget imponerende stykke soft. En god hjælp. Specielt da jeg er ny til Java, finder jeg NetBeans markering af mine fejl yderst brugbart. Også Code Completion er en super smart ting. Til HTML og PHP bruger jeg dog en mere let editor, den hedder Aptana, og den er beskrevet andet sted her på siden. Skriver du i en almindelig texteditor, så prøv et IDE, jeg har konverteret og går ikke tilbage. Jeg har kort prøvet Geany, Aptana, Eclipse, og jGUId, alle under Linux, men jeg foretrækker altså NetBeans. Paletten indeholder alle de komponenter du har brug for, og de er lige til at indsætte i det visuelle layout som programmets designer muliggør. Der er mulighed for at ændre temaet (syntax highlighting farver og fonts), eller helt konfigurere dit eget. Og, måske det bedste, det er gratis. Stadig en pris der er svær at slå.

Bitbucket

Bitbuckets hjemmeside
Om Bitbucket
Rys Git Tutorial, Gratis på Amazon

Bitbucket er webstedet hvor du kan oprette en gratis (privat) konto til brug for dine projekter. Det er ikke kun programmerings projekter man kan bruge denne smarte funktion til. Alle ting i udvikling, og som er et samarbejde, for eksempel tekst, manualer, osv. kan benytte dette system, som er GIT. GIT blev påbegyndt af opstarteren af Linux. Det skulle være, og er stadig, benyttet af udviklerne til Linux kernel. Der findes et par store, f.eks. GitHub, men simpelthen på grund af at de ikke er gratis, men Bitbucket ér, blev det her Bitbucket jeg omtaler. Github kender jeg ikke. Ideen med Git er at kunne holde styr på ændringer i sourcecoden, og at kunne gå tilbage til en tidligere version, om man ønsker det. Man kan holde alle ændringer adskilt og tests i deres egen lukket “gren” af udviklings træet, for at kunne sammenflette dem når testen er færdig og klar. Det er ideelt til et samarbejde-projekt. Jeg har på Amazon fundet en gratis e-bog, som hvis du er ny, vil kunne forklare dig hvad det hele drejer sig om. Hvordan man bruger Git, og alle de ting man kan med Git. Git kan bruges fra terminalen, eller der findes software med et pænt GUI der kan hjælpe dig med bruge Git. Da det hele er ret enkelt kan du komme langt uden besvær med terminalen, og du kan nemt lave et par shellscript som du kan eksekvere hurtigt. Automatisere dine handlinger. Bogen hedder "Ry's Git Tutorial, by Ryan Hodson", og er altså en gratis e-bog til Kindle, som jo altså fåes som et program til din windows PC, eller Android OS.


Geany

Geanys hjemmeside

Geany er et opensource projekt. En letvægts, og hurtigstartende (avanceret) texteditor, som jeg personligt brugte til HTML, CSS og PHP *. Der er flere gode features, som f.eks syntax highlighting, linjenumre og tabs. Jeg ville dog ønske en bedre Search/Replace funktion. Her kan jeg finde på at bruge NoteTab lt. (som kører fint under wine) i tilfældet jeg skulle få brug for at ændre noget i mange dokumenter på een gang. Ellers er det lutter thumbs up herfra mht, denne editor. Jeg finder NetBeans overkill i denne sammenhæng. Men jeg tænker da på at give det et reelt forsøg en af dagene. Geany starter meget hurtigt. Leder du efter en (ny) texteditor, så giv denne et forsøg, dét fortjener den altså alligevel. 7/10 eller deromkring. (Kategorien texteditors).

*) Jeg har siden skiftet til Aptana.

Aptana

Aptanas hjemmeside

Aptana er den editor jeg har skiftet til, efter jeg droppede Geany.
Der følger en bunke snippets med, til en lang række sprog.
Der er syntax highlighting og gutter. Og programmet synes behageligt at arbejde med. Search/Replace funktionen er bedre end under Geany. Jeg er dog stadig ny med dette program, og vil vende tilbage på et senere tidspunkt når jeg kan give et bedre review af Aptana.