Links til spændende sites..PHP snippets

Hvordan at bruge PAX for BACKUP i Linux

www.forbindelse.dk - forsiden

Nu vil jeg gerne fortælle dig om PAX. I PAX har jeg fundet et super commandline program for at lave backups. Det tager et kort øjeblik. Så før jeg slukker maskinen ned for dagen kører jeg backup scripts, for at lave backup af de projekter jeg har arbejdet på i løbet af dagen. At have et script for hvert projekt vil gøre det meget nemmere at huske at lave backup. Forestil dig at have et for det website du arbejder på lige nu, og det dokument du skriver på. Hvad som helst.

Brug denne linje til at downloade og installere PAX.

sudo apt-get install pax 

Der er fuld dækning af hvad du kan benytte denne kommando til, hvis du kigger på 'man' siden for PAX, sådan:

man pax

Her er det færdige shell script som jeg bruger for et projekt.

cd /home/you/lampstack/apache2/htdocs/project
rm backup.pax 
pax -wzf backup.pax . 
cp backup.pax /home/you/backup/project/$(date +%F).pax

Som du kan se ændrer jeg sted til det bibliotek vi skal lave backup af. Her et bibliotek i vores Apache's htdocs.
Her starter vi med at fjerne den gamle backup. En god ide så vi ikke laver backup af den også. Nu lader vi så PAX lave en pakke der indeholder ald indhold i biblioteket, incl under-biblioteker.
Når det er gjort kopierer vi backup pakken til et andet bibliotek og ændrer navnet på .pax filen til en fil med dagsdato som navn. (Som foreksempel 2015-05-23.pax). Jeg tror at du kan ændre og tilpasse dette script på flere måder. Eksempelvis kan man tilføje klokkeslet til filnavnet, i tilfælde af at man laver backup flere gange dagligt, eller blot gerne vil vide hvornår man lavede den aktuelle backup. Du kan også få scriptet til at sende pakken til din email adresse, eller en anden adresse, som en vedhæftning, indefra samme script. Jeg har tilføjet scriptet til min contextmenu i filmanageren "Files", ved at bruge Nautilus-Actions Configuration Tool. Du kan slette den originale backup efter at have kopieret den til backup biblioteket. Men jeg gør det ikke - det er okay at beholde den, som endnu en backup, den vil aligevel slettes igen ved næste kørsel, som det er sat op i scriptet. Pakken gives først nyt navn efter kopiering på den måde er det nemt at finde og slette (rm) filen fra projektets bibliotek (backup.pax).

For at udpakke pax-filen kan du gøre sådan:

cd /home/you/backup/project
pax -rzf 2015-05-23.pax

.. men husk på at gøre det i et bibliotek med samme formål, hvis din backup indeholder mere end et få par filer. Rod!
De optioner jeg bruger for at skrive og læse med PAX er disse;

-w Write files to the standard output in the specified archive format.
-f Specify archive as the pathname of the input or output archive
-z Use the gzip utility to compress (decompress) the archive
-r Read an archive file

Hold udkig med den næste side. I den vil jeg gøre endnu bedre brug af PAX. Vi vil eksekvere scriptet pr. auto, ved brug af Crontab.